duminică, 17 februarie 2013

Costuri... pe larg.

Nu am apucat să detaliez costurile legate de traiul în  Noua Zeelandă. Ca de obicei , comoditatea ( să nu zic lenea) m-a oprit în a fi mai productiv.
Ce nu se vede din afara ţării este costul ridicat pe care îl ai aici.
Sa luăm exemplul legumelor, se vând la bucată. Preţul unui ardei în sezon este relativ OK, îl găsești de cumpărat la kilogram şi este sub 3 $, în extra sezon poate ajunge și la 5 $ pe bucată.Imi veti zice:
nu e nimic la salariile care sunt în NZ ,lumea îşi permite... Din câte vad prin împrejurimi nu prea. Sunt oameni care cumpăra două roşii si se uita la 50 de cenţi. Nu am văzut să moară de foame asta e adevarat, dar nu înseamnă ca sunt bogaţi. Sunt din ce în ce mai multe voci în presa locala cu referire la standardul lor de viaţă. Că a scăzut şi ca nu îşi mai permit mare lucru (să nu uităm ca sunt obisnuiţi cu concediu în fiecare an), iar în acest moment se gandesc doar la supravieţuire(suna mai bine în engleză "survival mode").

Acum o să detaliez în costuri pe luna:

  1. Chirie 1200$  pe 4 săptămâni (1350$) pe lună 
  2. Mâncare între 300 şi 600 $ pe lună
  3. Asigurări între 150 şi 400 $ pe lună
  4. Maşina între 100 şi 400 $ pe lună(am inclus şi costurile pentru benzină .In acest moment 1L costă 2.2$.Pretul pe benzină variază între 2.09 şi 2.22 $ pe litru. Asta a fost mişcarea cel puţin pentru ultimele 6 luni. Nu se poate scoate din calcul datorită lipsei transportului în comun.
  5. Alte cheltuieli 100$( aici se va completa de fiecare în parte cu hobby-uri sau ocupaţii)
La un calcul simplu ne va ieşi un venit mediu necesar de 2100$ pe lună. Dacă eşti într-un oraş mic, şansa ca amândoi să îşi găsească serviciu este redusă aşa ca vei fi nevoit sa te întreţii dintr-un singur salariu pentru o perioadă, până îţi faci conexiunile.

Pentru un salariu de 2100$ net iţi trebuie un salariu de 2793$, adică undeva la 17 $ pe oră. Salariile in general sunt pe la 13.5-16.5 $ pe ora în majoritatea zonelor de retail, servici sociale, etc crescând până la 25-35$ pe ora în servicii şi depaşind acest prag pentru specialişti. 

Pentru IT, ingineri, doctori, manageri salariile acoperă costul, pentru restul e un pic mai complicat. Aşa se ajunge la a renunţa la vacanţe, bunuri mai costisitoare, etc.

Prezentarea care se face în general este că NZ este raiul pe pământ, dar realitatea este undeva la mijloc. Când le vorbesc de costuri şi problemele pe care le au la case şi în viaţa de zi cu zi,  îmi răspund că aici e totul legat de  "lifestyle" şi că îţi doreşti să stai aici pentru că e frumoasă ţara.Când le-am zis că şi România este o țară frumoasă şi că avem o grămada de lucruri pe care le au şi ei, se uită lung la mine şi ma întreabă de ce am plecat. Răspunsul meu este acelaşi de fiecare dată : Europa( incluzând şi România) este prea agitată, vroiam o ţara cu mai puţin stres, se pare ca am ajuns în ţara total opusă şi acum caut mijlocul.).

Costurile se ridica cu 50% dacă îţi iei casă. Voi detalia acest subiect într-o postare viitoare.


3 comentarii:

  1. Salut,
    Te rog nu compara Ro cu NZ. Inca in RO viata este ieftina...daca ai un venit peste medie, sau in comparatie cu restul tarilor din comunitate.
    Dar viata se scumpeste si in Ro, sigur nu va ramane mult timp asa.
    Probabil se "impune" o aliniere a costului vietii in toate tarile din Eu.Vezi ce se intampla in Bg, cea mai ieftina tara din Eu.De curand manifestatiile oamenilor datorate scumpirii vietii au dus la demisia guvernului.
    In fine...
    Ciudat cand spui ca la voi costurile unei familii se majoreaza cu 50% daca ai casa. Cred ca nu ai facut bine socotelile. Altfel cei care le-ar detine le-ar da foc....

    RăspundețiȘtergere
  2. Destul de ieftina mancarea in NP...

    RăspundețiȘtergere