vineri, 22 februarie 2013

Costuri... pe larg. Cap II

Cu ocazia comentariilor de pe blog mi-am adus aminte ca am  uitat de costul legat de telefoane, internet şi televiziune.
Presupun doar telefon și internet, televiziunea plătești o dată şi ai "freeview"(un fel de canale de bază moca).
La costul de 2100 $ se mai adaugă încă 150 $. Şi calculele sunt făcute pentru minimum de confort. Undeva la limita existenței.
Par arogant şi cum ași încerca să dezamăgesc pe toată lumea. Nu asta este intenția  Încă urmăresc informațiile din România și nu numai. Încerc sa îmi mențin nivelul de informații, deoarece aici nu prea ai surse și sunt limitate. Ceea ce m-a făcut să înțeleg de ce imaginea NZ este atât de buna în afară. Nivelul de informație negativa care iese în afara țării este minim.
Acum o să explic de ce după ce se va cumpăra o casă costurile se măresc cu 50%.
Presupunem ca veți dori o casă care să fie cât chiria 1350$ pe luna, asta va aduce o casa evaluată la 200000-250000$ cu un avans de 20%. Adică vă vor trebui 40000$ depozit sau împrumutați din alte surse.
Dacă aveți depozit atunci teoretic costurile nu mai cresc, dar practic veți mai adaugă următoarele costuri:

  1. Rata la consiliu sau în traducere-impozitul pe casă 100$ pe lună
  2. Gunoiul-100$ pe luna, dacă depășiți se găsesc timbre care costă cam 3$ bucata și sunt pentru fiecare punguță în exces.
  3. Reparații la casă, aici poate fi o întreagă discuție despre ce, cum,cât. Casele sunt destul de dărâmate la prețul ăsta, ceea ce va face ca sa aveți cel puțin o cheltuială suplimentara de cam 3000-6000$ pe an. Adică cam 500$ pe lună.
  4. Nu am pus alte cheltuieli pe care nu le știu momentan, O se detaliez în momentul în care voi avea casă.
Dacă sunteți realiști și veți încerca sa adunați toate informațiile veți ajunge la cel 50% extra de care vorbeam. 
Acest număr nu l-am scos eu din burtă, a fost detaliat explicația de un economist local care a spus că este mult mai convenabil să stai în chirie. 
Că veți dori să înțelegeți sau vreți să încercați pe pielea voastră, pot să spun împăcat că am atins toate problemele pe care nou venit le va întâlni în viața de zi cu zi aici.

 

2 comentarii:

  1. Nu esti arogant deloc, cred ca incerci sa fi realist in ceea ce priveste costul vietii in NZ. Gandeste-te ca si in Ro costurile sunt oarecum similare, raportate bineinteles la nivelul veniturilor fiecaruia.
    Acestea insa nu trebuie sa dezamageasca, trebuie sa-ti dea un sut in fund sa ceri mai mult de la tine (in general vorbind) sa nu te culci pe o ureche zicandu-ti ca esti bun. Bun inseamna mediocru intr-o tara capitalista, trebuie sa incerci sa fi si mai bun, cel mai bun. Atunci vei fi rasplatit pentru eforturile depuse, fara sa te gandesti ce greu ar fi sa te intretii cu un salariu/venit ponderat.
    Trecand peste toate costurile sau sacrificiile unei vieti decente ,acolo unde esti tu, trebuie sa te declari invingator, caci sistemul in care traiesti nu este gandit sa fie impotriva ta si ca esti lipsit de frustrarile cu care te-ai fi lovit zilnic in Ro.
    Sunt ferm convins ca alegerea pe care ai facut-o este cea justa.
    De nu esti pe deplin convins, la primul concediu fa-ti placerea de a reveni pe plaiurile natale.
    Sigur ca avem o tara frumoasa insa ...cum zicea cineva, pacat ca este locuita.
    Cineva ce a plecat de mult timp din Ro , la revenire imi marturisea ce dor ii era de toate locurile , de prieteni, rude etc, apoi la cateva zile mi-a spus ca nu mai suporta ca de-abia asteapta sa se reintoarca .
    Omu' eu cred ca te-ai cam obisnuit cu normalul de acolo.Bine faci ca ai reinceput sa scrii mai des.Ne plac dusurile reci.
    Spor la treaba si succes.
    M.A.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte utile postaril tale, pacat ca nu ai mai scris demult.

    RăspundețiȘtergere