sâmbătă, 27 iulie 2013

Acum si cu casa.....

   Nu am mai scris de mult . Ceea ce ma face sa cred ca am devenit mult mai ocupat. In prima jumatate a anului a fost nebunie in viata mea, datorita programului incarcat. Acum e si mai mare haos ca am mai adaugat un motiv de agitatie: casa.

   Asa cum am promis o sa scriu ce inseamna sa cumperi casa in NZ. Ideea de a avea casa a inceput acum doi ani. Am inceput printr-o discutie calma si am ajuns la una aprinsa. Pana la urma in noiembrie anul trecut am mers la banca sa vedem pe ce ne putem baza din punct de vedere financiar.

Sistemul aici mi se pare defect, deoarece gradul de indatorare permis e mare: peste 50% din venit, ceea ce va duce la o incapacitate de plata rapida in urma pierderii unuia dintre venituri. Am ales sa fiu prudent si am imprumutat doar o patrime, astfel in conditii extrem de restrictive sa fiu capabil sa platesc rata la casa.

Despre case nu am vorbit inca. Nu prea sunt multe de spus. Sunt prost construite, cele vechi avand un pic mai multa etica a muncii decat cele noi. Spun asta deoarece am vazut cel putin 10 case. Cele noi cu multe probleme si fara etanseitate. Cum aici ploua 6 luni pe an asta inseamna deteriorarea rapida a casei. Cele vechi daca au fost mutate, te trezesti cu peretii strambi prin casa si cu probleme foarte mari la structura de rezistenta.

Casele aici sunt puse pe piloni de lemn sau ciment, ceea ce face sa ai access sub casa, dar ai multe neplaceri din cauza asta. Depinde de cum privesti problema. Casele noi sunt puse pe fundatie, dar este facuta la misto asa ca trebuie sa te uiti bine cand iti construiesti o casa de la zero. Etica lor este sub standardele noastre.

O alta problema pe care am intalnit-o sunt cari de lemn. Casele au fost construite fara  lemn tratat. Asa ca sunt portiuni unde gasesti tone de rumegus facut de micile daunatoare. Asta va reprezenta un cost suplimentar.

Dupa aproape un an de cautari ne-am hotarat sa cumparam o casa. Asa ca am facut o oferta. Dar aici nu este totul simplu. Nu discuti cu vanzatorul, discuti cu agentul imobiliar. Ala se duce vorbeste cu vanzatorul si apoi se intoarce la tine cu o contra oferta, deci o negociere purtata prin intermediar. Va dati seama cat de enervant pote fi ceva de genul asta.

Toata negocierea se poarta in scris. Asa ca ce semnati are putere de contract. Sfatul meu este sa cititi foarte bine inainte de a semna orice hartie.

Tot in acesta oferta scrisa tu, ca si cumparator, poti sa pui conditii. Eu sugerez sa le puneti pe toate. In caz ca va razganditi sa aveti o posibilitate sa va retrageti.

Conditiile pot fi :
 1.LIM report- ceea ce insemna un raport de la consiliu care explica daca ai conditii de urbanism(nu poti construi ce vrei pe pamantul ala, nu poti sa inalti cladirea, ai restrictii la garduri, etc.) ,daca este cu risc de inundatie, seismic, de interes pentru consiliu in vederea construirii sau largirii drumului, poduri etc.). Aici statul are dreptul sa iti ia pamantul pentru interesul urbei. LIM report costa destul de mult, in functie de cat de repede vrei raspunsul pretul se poate dubla. Nu iti place casa e o pierdere pe care o inregistrezi.

 2. Building inspection- asa cum spune numele este o inspectie facuta de specialistul lor in constructii care iti arata ce probleme ai putea avea. Aceasta e facuta pe banii tai asa ca daca nu iti place casa e pierdere din propriul buzunar.

3. Solicitor- Avocatul ,( echivalentul Notarului- din cate am inteles eu nu au functie de notar ca in Romania).Aici avocatul se ocupa de tot. Asa ca lucrezi cu avocat nu cu notar. Si asta costa, dar am avut noroc , banca a acoperit o mare parte din aceste costuri.

4. Acordul bancii de a cumpara proprietatea, a fost gratis.

5. Alte conditii. Eu nu le-am folosit.

Totul a durat o luna. De cand am inceput negocierea pana am avut cheile de la casa. Iar timpul a parut ca sta pe loc.

Pana sa cumperi casa tebuie sa  ii faci asigurare. Esti obligat de banca. E bine sa verifici ce si cum si sa te duci sa intrebi diferite firme de asigurari, pentru a gasi valoarea cea mai buna.

Acum ca ai luat casa trebuie sa te apuci sa o faci. pentru ca nici o casa in NZ nu e facuta la standarde. Daca nu o faci, e frig de ingheata pietrele in casa, nu ai incalzire decat in sufragerie, geamurile sunt fara izolatie termica, peretii la fel, etc.
Sistemul lor de confort difera de sistemul nostru asa ca , 16 grade pentru ei este exceptional si toti behaie pe strada si prin magazine.

Carpeta e la putere aici, asa ca pentru un parchet platesti ,ca abia s-a inventat pe la NZ. Nu au plinta, sau daca au e un fel de platina. Adica platesti cat nu face.

Rigipsul este la fel de scump si cam toate materialele de constructii.

Electricul si instalatiile sanitare sunt extrem de scumpe. Daca nu te pricepi, costurile sunt uriase si calitatea medie. Materialele le gasesti mai ieftine dar pe net nu la magazin. Cam atat este de spus pentru inceput.

O sa revin pe masura ce inaintez in proiectul "casa".
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu