marți, 1 februarie 2011

New Plymouth Cap VII-Craciunul

Am promis ca o sa povestesc cum se vede Craciunul in Noua Zeelanda. Am sa incep prin a spune cum e sa te uiti afara si sa vezi o primavara tarzie si peste tot sa auzi colinde si sa vezi decoratiuni de iarna in vitrine. E un pic peste mana, mai ales ca noi asociem Craciunul cu zapada.

Cu aproape o luna inaintea Craciunului deja toata lumea era festiva. De exemplu la mine la munca se discuta de organizarea Secret Santa, pentru cei care nu stiu este ca un fel de tragere la sorti pentru cine o sa fi Mos Craciun. Adica se trage dintr-un bol cu numele tuturor persoanelor, un nume si pentru acela o sa fi Mos Craciun. Se ia un cadou simbolic si se da la petrecerea de Craciun. Cam asa se manifesta acest Secret Santa.

Toata lume era prin magazine, ceea ce nu e foarte diferit de Romania, dar anul asta nu prea au mai cumparat ca in ceilalti ani, sau cel putin asa declarau pe la televizor. Ofertele pentru cumparaturi au fost pana in Craciun si destul de bune.

In fiecare firma se organizeaza petrecere de Craciun, unde firma plateste o seara in oras cu mancare, bautura si transport. A mea a fost la o berarie( la firma de ingineri pretentii de ingineri, bautura la maxim daca se poate).Asa ca totul a fost linistit in Decembrie cu putine iesiri si liber cat se poate.

Craciunul l-am petrecut in familie adica eu si sotia, am avut ceva propuneri pentru a-l petrece cu cateva familii, dar am considerat ca primul Craciun sa fie si cat mai linistit. Si l-am petrecut cu sarmalute, cu mamaliguta si vin rosu, deci poti sa te simti ca acasa si aici.

Ca sistem sunt la fel ca noi, adica se intalnesc la o masa mare mananca, beau si stau la soare. Ciudatenia vine atunci cand ii vezi cu caravana la malul marii si cu masa intinsa la champing.

Noi spre seara am iesit sa ne facem siesta si am ajuns pe Paritutu. Un fel de varf vulcanic de foarte multi ani care acum are decat vreo 200 de metri. Il urci cam intr- o jumatate de ora si vezi New Plymouth de sus,plajele din apropiere, precum si tot platoul pana la Mt. Taranaki. Peisajele sunt superbe si se pare ca nu am fost singuri cu ideea asta pentru ca Paritutu era plin de oameni care urcau si coborau.

Avantajul in Noua Zeelanda este ca ai posibilitatea sa faci foarte multe lucruri cu putini bani sau chiar gratis. Asa ca nu conteaza daca ai sau nu bani nu te simti ca in Romania neputincios.

Si aici sunt oferte ca in Romania, adica pomul laudat. Una din aceste oferte a fost Boxing Day(27 decembrie), nu cunosc de ce se numeste asa dar a fost o nebunie generala pe TV si toata lumea zice ca sunt cele mai tari oferte. Surpriza a fost nu numai ca preturile erau mai mari decat inainte de Craciun dar si gama era mai mica.

Am asteptat pana dupa Revelion si am avut surpriza sa gasesc oferte destul de bune. Asa ca am gasit un SONY Bravia LED de 32 inch(81 cm) cu 800 de NZD, adica vreo 400 euro.

Asa cum am mai spus idea e sa stai si s-a astepti astfel ai sanse sa gasesti ceva bun. Pentru cei care vor sa vina in Noua Zeelanda, la ei nu existi daca nu ai credit, am vrut sa iau ceva in rate si nu mi-a dat credit pentru ca nu aveam istoric. Asa ca daca vreti sa va faceti istoric v-a trebui sa va deschideti un card de credit si s-a aveti grija cum il folositi. Cei care au un istoric prost nu au posibilitatea sa ia mai nimic in rate, asta va v-a face viata destul de dificila.

Cam asa se rezuma experienta Craciunului petrecut pe alte meleaguri.

Un comentariu:

  1. Boxing Day, e in fiecare an, a doua zi dupa ziua de Craciun. Numele se trage de la vechiul obicei de a desface cadourile "de sub brad" in dimineata urmatoare Craciunului, sau desfacerea cutiiilor, a "box" present'urilor...In vremurile moderne traditia a alunecat in comercialism (cu ajutorul vadit a comerciantilor interesati de deal-uri avantajoase...), devenind ziua in care cadourile care nu plac sau care nu-si gasesc utilul se intorc la magazin unde se pot schimba cu alt lucru mai folositor sau poate cu cel de mult dorit....(vezi "Warehouse", "Farmers", etc...)

    RăspundețiȘtergere