sâmbătă, 23 octombrie 2010

New Plymouth CapV - O plimbare pana la munte

Tot in liberul pe care l-am avut am fost si la Mt. Egmond( eu ii spun Taranaki pentru ca imi e mai simplu). Am incercat sa vedem ce inseamna o plimbare la munte.




Primul lucru care m-a incantat a fost traficul, se poate merge si nu e nebunia de pe DN-1. In NZ nu sunt drumuri cu doua benzi cum e DN-1, decat "motorway"-ul(un fel de autostrada a lor). In rest drumurile au o singura banda si cam din 4 in 4 Km ai o banda suplimentara pe sensul tau pentru depasiri. Asa ca majoritatea asteapta zona de depasire ca sa te depaseasca in siguranta. Asta nu inseamna ca nu au teribilisti, dar numarul lor este foarte mic fata de cel al romanilor( am vazut pana acum 3 : unul pe motor si doi cu masina). Suplimentar la curbe iti precizeaza viteza cu care ar trebui sa intri pentru a evita pericolul. Per total drumul pana la munte te relaxeaza.




Acolo vine partea cea mai frumoasa, peisajele sunt extraordinare, vezi pozele din album Mt. Egmond de pe http://picasaweb.google.com/cipriansecuiu/MtEgmond . Cand ajungi la poalele muntelui incepe un drum care parca e rupt din realitate, cum se vede si din poze si care duce la Daswon Falls. Pot sa spun ca multi vin acolo pentru drumetii pe munte , sa mearga la cascada sau sa faca trasee ( de la o jumatate de ora pana la 4-5 ore, pe grade de dificultate).




Noi am mers pana la cascada si a fost destul. Traseele sunt bine amenajate, dar cel mai de pret lucru este ca sunt curate. Pe aici nu au trecut exemplare de "pitocantropi" cum sunt in Romania, care sa lase o urma de dejectii, hartii,pungi si cutii de bere.




Traseele nu sunt indicate fara incaltaminte adecvata, deoarece este destula umezeala si oricand poti sa ai un accident.




Daswon Falls are amenajata o parcare destul de incapatoare, restaurant si cazare pentru cei ce vor sa se trezeasca in aerul racoros de munte. Amenajarile sunt facute cu minim de investitii si nu expun opulenta hotelurilor de pe Valea Prahovei. Se incearca mentinerea unui confort cu minim de impact asupra mediului.




In zona sunt exemplare de pasari Kiwi. Am auzit ceva cantecele, iar apoi le-am identificat cu trilul pasarii Kiwi cand am vazut o emisiune la TV. E foarte greu sa le vezi in natura deoarece au acelasi colorit cu zona unde stau, ceea ce le face foarte greu de depistat.




La intoarcere am facut si cateva poze la cele doua orasele prin care am trecut Inglewood si Stratford pe care le-am pus intr-un album separat tot la poze.




Orasele au un iz de vechi si de influnta americana, sunt foarte frumoase, cochete si par desprinse dintr- o lume imaginara.




Cam asa se poate pune in cuvinte o plimbare pana la munte.

miercuri, 20 octombrie 2010

Ploiesti Vs New Plymouth- o comparatie subiectiva

Asa cum am promis o sa incerc sa fac o comparatie intre Ploiesti si New Plymouth. Vorbesc de Ploiesti pentru ca este orasul unde m-am nascut si am crescut, unde am petrecut mai mult de 28 de ani din viata si fac comparatie cu orasul care m-a adoptat cu bune si rele de trei luni de zile.



O sa incep prin a gasi cateva asemanari intre cele doua orase:

-amandoua sunt orase petroliere;

-amandoua sun pozitionate langa zona montana: Ploiesti este la 60-70 km de munte, New Plymouth este la 61 km fata de munte;

-amandoua au insemnatate economica pentru tara din care fac parte;

-in amandoua sunt amenajate spatii de recreere;

-amandoua au zone cu muzee si expuneri de vernisaje pentru artisti.

- in amandoua sunt destul de multi fumatori spre surprinderea mea (acesta este un lucru negativ din punctul meu de vedere).



Acum o sa incerc sa expun avantajele Ploiestului fata de New Plymouth.

La avantaje am gasit:

-internetul este net superior.


Pare ca sunt partinitor, dar celelalte comparatii pe care o sa le expun o sa dovedeasca ca am dreptate.



Avantajele New Plymouth fata de Ploiesti:

- In primul rand aerul este foarte curat. In Ploiesti te lovea mirosul de gaz, aici e exact invers, aerul este tare si foarte curat.

- Din punct de vedere al peisajului, New Plymouth conduce detasat. Sunt zone superbe si ai impresia ca nu sunt reale.

- Amenajarile parcurilor si curatenia este iarasi un punct forte in dreptul New Plymouth-ului.

- Benzile de biciclisti care strabat tot orasul , nu doar in centru, iti dau posibilitatea sa te plimbi unde vrei doar pe bicicleta( asta insemna ca poti sa mergi si in urmatorul oras pe bicicleta fara a fi expus unui risc de accident ).

-Oamenii iti zambesc. Cu toate ca si aici a inceput sa se simta recesiunea, lumea nu se imbranceste. Cea mai mare bucurie a mea este cand ma duc la cumparaturi si nimeni nu ma loveste cu caruciorul. Cand stau la rand nimeni nu vine sa se impinga. Nu m-am certat cu nimeni de cand am venit. Deci se poate si civilizat. Acest lucru se pare ca nu este posibil in Ploiesti si nici nu va fi posibil in viitorul apropiat.

- Centrul orasului iti permite sa faci shopping. Primaria a amenajat o parcare pe trei nivele care se poate folosi pentru perioade mai mari de timp si este mai ieftin decat sa parchezi pe strada unde sunt aparate cu limita de 2 ore si pretul este dublu .In Ploiesti parcarea de la Omnia este mai scumpa decat parcarea de pe strada, ceea ce e absurd.

- Traseele amenajate fac din New Plymouth un oras special. In Ploiesti mersul pe jos este privit ca o boala mentala. Toti se uitau la mine ciudat cand le spuneam ca merg pe jos pentru diferite treburi care nu necesitau activitate fizica mare.

- Libertatea de a face ce iti doresti este mult mai mare in New Plymouth. Aici daca iti doresti sa faci ceva sa-ti schimbi meseria ( sa pictezi, sa devii marinar etc) comunitatea incearca sa te ajute si apoi se mandresc cu asta( pentru ca esti de al lor). Te integreaza foarte repede.

- Nu se pune accent pe avutie in New Plymouth. In Ploiesti daca nu aveai toale de firma, masina, casa, etc erai inferior. Aici toata lumea este relaxata( am vazut un tip in picioarele goale in banca, asta nu l-a impiedicat sa-si rezolve problemele). In Ploiesti am vazut o mamaie care incerca sa afle o informatie si a fost repezita de functionara de la banca. Diferenta este mare.

- Calitatea drumurilor este net superiora in New Plymouth. Aici daca se intampla sa se strice drumul , in general in 24 de ore este rezolvat( nu am inteles exact cum, dar au un bitum care se aseaza rece si functioneaza). Nu am vazut gropi in asfalt mai mult de o zi pe unde am umblat. A nu se crede ca nu se strica asfaltul, dar il rezolva repede si fara a opri traficul.

Ca o paranteza in Ploiesti traficul greu este deviat, aici trece prin oras. Nu am vazut drum necirculabil sau cu galme ca in Ploiesti de trei luni de cand am venit, deci se poate.

- Soferii sunt extraordinari de calmi aici. Nu am auzit decat trei claxoane de cand am venit. Asa ca nu se compara cu nesimtirea din Ploiesti.

- Partea de divertisment precum cinematograful, teatrul sunt de buna calitate si accesibile aici doar cu un salariu. In Ploiesti dintr- un salariu este cam greu sa si mananci , sa mergi si la film si la teatru intr- o singura luna, cel putin eu nu am reusit.

-Sportul este ridica la rang de cinste in New Plymouth si nu numai. Peste tot in Kiwiland. In Ploiesti sunt multe centre sportive care s-au inchis.

- Se poate face surf si snowbord in aceeasi zi in New Plymouth. Asta e un lucru relativ unic.

-Nu are periode de trafic greu. Nu stai mai mult de 10 min la semafor in orele de varf. Ceea ce depaseste Ploiesti-ul lejer.



Asa ca o analiza amanuntita pot spune ca New Plymouth este orasul care are mai multe calitati decat defecte in acest moment. Este decretat "the best place in New Zealand to live,love, work and raise a family ",detronand Auckland, Wellington, Christchurch ( acest lucru este afirmat de o revista din NZ, North and South Magazine in 2008).



O sa-i las pe cei interesati sa traga concluziile si daca nu ma cred sa foloseasca cu incredere internetul pentru documentare si pentru a ma combate.

sâmbătă, 16 octombrie 2010

New Plymouth Cap IV-Acte si atitudini modelul Kiwiot

Imi incep acest capitol cu scuzele de rigoare pentru lipsa postarilor din ultima luna. Datorita timpului liber pe care l-am avut am putut sa mai inteleg din viata de zi cu zi a kiwiotilor.
O sa incep cu povestirea legata de sistemul de legalizari. Noi ne-am dus la "District Court"(daca nu ma insel este tribunalul districtual,judetean sau cum vreti sa-i spuneti) cert este ca afara scria Ministerul de Justitie.
Am intrat si am intrebat unde putem legaliza acte. Cineva ne-a indrumat catre un ghiseu unde o doamna foarte zambitoare ne-a stampilat fiecare copie de doua ori. A urmat intrebarea normala: Cat ne costa? S-a uitat ciudat la noi(se pare ca reusim sa scoatem astfel de reactii din ce in ce mai des) si ne-a spus ca nu costa nimic( acum noi ne uitam ciudat la ea, asa ca cel putin a fost reciproca reactia). Noi aveam cate doua copii din fiecare act de legalizat, ne-a legalizat ambele copii si ni le-a dat inapoi fara a opri vreuna din ele.

Pana aici totul OK, dar partea frumoasa a fost cand am tradus o diploma de bac. Sistemul e urmatorul:
-se trimite diploma de bac scanata pe e-mail,
-se plateste traducerea (76 NZD-destul de scumpa dar asta e),
-se primeste traducerea intermediara pe e-mail,
-se fac corectarile de rigoare si se trimit inapoi,
-se primeste prin posta in doua zile traducerea.

Am avut surpriza(ceva normal la noi, noi suntem cu surprize) sa primim traducerea necorectata. Am trimis e-mail in care am explicat situatia si in doua zile am primit traducerea corecta. Nimeni nu a comentat, nu s-au cerut bani suplimentari. Totul a fost tratat ca o afacere, fara a se lua ca un afront personal ca in Romania(eu am fost impresionat).

Acum incepe partea cea mai grea si anume echivalarea diplomei de facultate. Procesul dureaza 35 de zile, daca totul decurge normal (ei si-au luat marja de siguranta si au trecut acest paragraf). Si a costat 787 NZD cu tot cu taxa de rambursare a actelor. Poate costa mai mult daca nu ai toate actele traduse din Romania.
Acum asteptam rezultatele de la NZQA(autoritatea din New Zealand pentru recunoasterea diplomelor).


Cand iti fac echivalarea te intreaba la ce o folosesti. Noi am bifat tot mai putin emigrarea, pentru a fii siguri ca putem sa o folosim inclusiv pentru studii ulterioare.

Ca o paranteza pentru cei ce vor sa emigreze, sfat personal. Kiwiotii sunt draguti, primitori, creduli, dar daca va prind ca mintiti s-a terminat. Asa ca daca vreti sa faceti un "Jmen" fiti convinsi ca e ceva sigur. Se poate sa fiti ghinionisti si sa va prinda. Am facut aceasata precizare pentru ca am citit pe forum de povestea vizei de turist a lui "LacriS" si vreau sa intaresc ceea ce a relatat ea si anume ca sunt oameni OK. Ei au facaut un lucru bun ca au declarat tot, inclusiv intentia de a isi cauta de munca. Daca nu faceau asta puteau fi urmatorii care se intorc acasa fara a vedea aeroportul din exterior.

Noi am trecut de intrebarile la vama cu raspunsul meu idiot la intrebarea: De ce ati ales New Zealand? si anume Why Not? Ofiterul vamal a inceput sa rada si mi-a raspuns: Good Answer. Apoi cum am mai spus ne-a condus prin tote procedurile si pana la iesirea din aeroport.
Ubi enervata la culme,alba la fata, dupa doua zile de nesomn si stres si toate intamplarile povestite, crezand ca asta va atrage cel putin o perchezitie corporala si desfacutul bagajelor, era cat pe ce sa ma stranga de gat. Dar reactia ofiterului vamal a linistit-o si acum pot sa va relatez aceasta intamplare, fiind inca in viata.

Am spus aceasata intamplare pentru a va explica ca sunt persoane de treaba , placandu-le persoanele glumete. Asa ca in situatii complicate adaugati o gluma si sunteti salvati.
Si nu uitati sa zabiti, tot timpul zambiti.

O sa povestesc si de ce. Se duce Ubi la banca cu fata suparta pe care o adusese din Romania(acum o are pe cea din New Zealand, adica zambitoare). Datorita atitudinii suparate pe care o afisa a fost tinuta la ghiseu cam douazeci de minute, timp in care i s-au cerut toate actele posibile si imposibile. In momentul in care a zimbit lucrurile s-au rezolvat in douazeci de secunde.

Cam asa se poate pune in cuvinte partea de acte si atitudine din New Zealand, totul este rapid si fara prea multe batai de cap.

PS. Diploma pe care o echivalam este o diploma de profesor(filologie) si necesita echivalare pentru a putea preda in NZ si a te putea inscrie in Colegiul Profesorilor. NU TOATE DIPLOMELE NECESITA ECHIVALARE. Pentru mai multe informatii folsiti http://nzqa.govt.nz/

NU cheltuiti bani aiurea cu echivalari de diplome de care nu aveti nevoie.